Servicii Imagistica Medicala


Imagistica prin Rezonanta Magnetica Nucleara (RMN) permite vizualizarea celor mai mici detalii in organismul uman, fara utilizarea razelor X.

Avantaje RMN :

– nu prezinta pericol pentru organismul uman;

– detecteaza leziuni foarte mici – 1mm, permitand un diagnostic de mare precizie;

Echipamentele folosite in centrele noastre sunt echipamente de top in clasa aparatelor de rezonanta magnetica nucleara – fiind echipate cu cele mai noi soft-uri de investigatie , care permit examinarea de inalta fidelitate a tuturor regiunilor anatomice ale corpului intr-un timp extrem de scurt.

. mai mult…

O tomografie computerizata (CT) reprezinta o metoda de diagnostic imagistic ce foloseste razele X pentru a realiza imagini detaliate ale structurilor corpului.

Tomografia computerizata permite obtinerea unor imagini de mare acuratete intr-un timp foarte scurt, astfel incat se poate obtine  rapid un diagnostic corect.

mai mult…

Ecografia (ultrasonografia) este o tehnica de explorare imagistica tot mai raspandita, fara de care astazi diagnosticul multor afectiuni medicale si chirurgicale este de neconceput. Este o metoda de diagnostic « in timp real », bazata pe transmiterea diferentiata a ultrasunetelor prin diverse tipuri de tesut.

Tehnica ecografica este neinvaziva pentru organismul uman, prin urmare este repetabila de cate ori este nevoie in monitorizarea unui pacient si a devenit un instrument extrem de util pentru medicul clinician.
Ecografia se poate efectua la nivelul tuturor organelor parenchimatoase, nu necesita o pregatire speciala din partea pacientului, facand posibil un diagnostic de o mare acuratete intr-o larga « paleta » de afectiuni. Echipamentele moderne ultrasonografice, chiar daca sunt destul de costisitoare, permit ca explorarea ecografica sa fie una dintre cele mai accesibile, sigure si rapide investigatii.

mai mult…

Mamografia este o metoda speciala de investigatie imagistica a sanului indicata in special femeilor cu varsta peste 35 ani. De asemenea este metoda de screening utilizata in depistarea precoce a cancerului mamar la femeile peste 50 ani. Iradierea in urma unei mamografii este foarte foarte mica si fara consecinte patologice.

Pentru efectuarea acestei investigatii se utilizeaza in general doua incidente (proiectii):
craniocaudala (in plan vertical) – in urma careia sunt observate imaginile zonei centrale si mediale a sanului mediolaterala oblica – in urma careia se obtin imagini ale intregii glande
In anumite cazuri se pot face si incidente complementare pentru precizarea diagnosticului. Expunerea optima necesita insa o compresie a sanului care poate fi perceputa ca discomfort de moment de unele paciente.Important de stiut inainte de mamografie:
Pentru depistarea cancerului mamar in stadii incipiente la femeile de peste 40 ani, se recomanda efectuarea mamografiei la 2 ani si a ecografiei mamare – anual

mai mult…

Osteodensitometrie DEXA – Masurarea densitatii minerale osoase

Osteodensitometria osoasa este cea mai moderna metoda paraclinica prin care se masoara densitatea minerala osoasa (continutul de calciu), putandu-se stabili astfel diagnosticul de osteoporoza, monitorizarea evolutiei in timp a bolii si a eficientei tratamentului.
Osteoporoza este caracterizata prin scaderea densitatii minerale osoase, cu scaderea consecutiva a rezistentei osoase si cresterea riscului de fractura.
Diagnosticul precoce al afectiunii prin Osteodensitometrie DEXA este foarte important deoarece in prezent exista metode de stopare a pierderii masei osoase si in consecinta de diminuare a complicatiilor bolii.
Recomandarea investigatiei se face de catre medicul de familie / specialist (ortoped, internist, reumatolog, endocrinolog) cand pacientii prezinta semne ale unei afectiuni osoase.
Efectuarea osteodensitometriei este recomandata femeilor dupa instalarea menopauzei dar si barbatilor cu varsta peste 50 ani, in special daca sunt fumatori sau au urmat tratament cortizonic de lunga durata

mai mult…